Storstaden får markanvisning för 200 bostadsrätter i Barkarbystaden

Hållbarhet i fokus när Storstaden Bostad vinner markanvisningar i Barkarby

Järfälla kommun har utsett Storstaden Bostad till vinnare i markanvisningstävlingarna för kvarter 13 i Barkarbystaden. Storstadens bidrag möter Järfällas höga ambitioner att utveckla stadskvarter som bidrar till en hållbar och gestaltad livsmiljö. Faktorer som varit avgörande är NollCO2-certifierade byggnader, trähuskonstruktion, växthus på taken med odling för de boende och gröna väggar som en del av gestaltningen.

Intresset för markanvisningstävlingen i Barkarbystaden har varit stort. Totalt kom 15 kvalificerade tävlingsbidrag in. 

– Att så många kvalificerade bidrag har kommit in i markanvisningstävlingen ser jag som ett kvitto på att Barkarby är ett av Stockholmsregionens mest intressanta och expansiva stadsutvecklingsprojekt. Tillsammans med erfarna och nytänkande byggaktörer skapar vi en hållbar, livskraftig och upplevelserik stadsmiljö för framtiden där människor, företag och organisationer kan växa, utvecklas och må bra. Jag säger varmt välkommen till Storstaden Bostad som väljer att investera för andra gången i Barkarby och ser fram emot ett spännande samarbete, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Storstaden Bostad vinner markanvisning för kvarter 13, ett kvarter om 17 500 kvm BTA. Här planerar Storstaden Bostad för 205 lägenheter och stadsradhus. Med bidraget ”Woodnt it be nice” ska Storstaden Bostad utveckla ett kvarter i trä med stark arkitektonisk identitet och höga ambitioner för både ekologisk och social hållbarhet med bland annat mötesplatser för boende vid växthus, odlingslådor och redskapsbod på tak och innergård. Projektet certifieras enligt NollCO2 och Miljöbyggnad Silver. Varje del av kvarteret har en omsorgsfull och individuell gestaltning, samtidigt upplevs kvarteret som helhet sammanhållet och balanserat. Byggstart planeras till slutet av 2023 med första inflyttning under 2025.

– Storstaden Bostad utvecklar attraktiva bostäder och kvarter i Stockholmsregionen. I den regionen spelar Järfälla och Barkarby en viktig roll och vi på Storstaden tror mycket på det här området. Det ska nu bli väldigt kul att realisera det här projektet med starka hållbarhetsidéer tillsammans med Järfälla kommun och Kaminsky Arkitektur, säger Per Jutner, vd och grundare, Storstaden Bostad.

Om stadsutvecklingsområdet Barkarby

Enligt avtal om utbyggnad av tunnelbana till Barkarby ska Järfälla kommun uppföra 14 000 bostäder i tunnelbanans influensområde fram till år 2035. Inom stadsutvecklingsområdet Barkarby pågår utbyggnad inom detaljplan för Barkarbystaden I, Barkarbystaden II, Barkarbystaden II södra, Barkarbystaden III, Barkarbystaden IV, Veddesta I, Veddesta II, Veddesta III samt detaljplanearbete för detaljplanen Veddesta IV och Veddesta V. Utbyggnad inom detaljplan för Barkarbystaden X är klar och omfattar en fördelningsstation.